Commentaar van Ilya Vercammen, Chief Strategist bij Puilaetco
Prognoses naar beneden bijgesteld
In het licht van de recente gebeurtenissen hebben we onze verwachtingen voor de dollar (ten opzichte van de euro) bijgesteld door onze prognoses voor de korte en middellange termijn naar beneden bij te stellen.

De dreiging van een handelsoorlog en de algemene politieke onzekerheid hebben het vertrouwen van bedrijven en consumenten aan het wankelen gebracht en hebben geleid tot een daling van de economische groeiverwachtingen, in combinatie met een stijging van de inflatieverwachtingen: een scenario van stagflatie in combinatie met ongekende onzekerheid en instabiliteit over de besluiten die worden genomen over handelstarieven.
De historische positie die Amerikaanse activa hebben verworven als hoeksteen van het wereldwijde financiële systeem vertoont tekenen van verzwakking, wat op Amerikaanse activa weegt en bijgevolg de dollar naar beneden trekt. De markten verwachten inderdaad dat buitenlandse beleggers Amerikaanse activa negatief zullen beoordelen in hun assetallocatie.
Bovendien mogen we niet vergeten dat de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten ongeveer twee derde van de Amerikaanse economie uitmaken en de afgelopen jaren een belangrijke motor van de groei zijn geweest. Een daling van de consumentenuitgaven, zoals blijkt uit de daling van de indicatoren voor het consumentenvertrouwen, zou een tastbaar effect hebben op de economische groei van het land en indirect op zijn munt.
Als de regering Trump erin slaagt om de algemene onzekerheid op de markten te verminderen (met name door akkoorden te sluiten met zijn handelspartners), zou de druk op de dollar natuurlijk iets kunnen afnemen.
Beurscommentaar 17/4 – Christopher Dembik Pictet AM