Zolang er geen blijvende terugkeer van liquiditeit is, is een opleving in aandelen illusoir. Het obligatiesegment stort in. Voor off-the-run bedrijfsobligaties staat het op het laagste niveau sinds maart 2020, met historisch hoge bied-laat spreads. Voor recente liquide obligaties (minder dan een jaar geleden uitgegeven) is de situatie beter, met krappe spreads. Daarentegen is de high yield-markt aan beide zijden van de Atlantische Oceaan bevroren.
Deze situatie zal waarschijnlijk aanhouden zolang er geen zicht is op de Amerikaanse handelsoorlog. In dit opzicht zullen we de onderhandelingen tussen Japan en de Verenigde Staten nauwlettend in de gaten moeten houden. De Japanse archipel fungeert als proefkonijn voor de rest van de wereld. Het was de afgelopen vijf jaar de grootste buitenlandse investeerder in de Verenigde Staten en is een van de grootste houders van Amerikaanse staatsobligaties, met een vermogen van 1100 miljard dollar. En toch is het onderworpen aan douanerechten van 25% voor de auto-industrie en 24% voor andere sectoren. In 2019 werd een eerdere overeenkomst getekend tussen Tokio en Washington, die de beperkingen op Amerikaanse landbouwproducten versoepelde. De situatie is nu echter complexer, omdat het Witte Huis ook de wisselkoers van de yen bij de onderhandelingen wil betrekken. Dit zal een test zijn voor andere landen die ook te maken hebben met Amerikaans protectionisme.
In afwachting van een mogelijk akkoord tussen Japan en de Verenigde Staten zullen de markten waarschijnlijk volatiel en grillig blijven. We betwijfelen of de alom verwachte renteverlaging door de Europese Centrale Bank vanmiddag iets zal veranderen. Alles is al ingebouwd in de marktprijzen.
Onzekerheid trekt de dollar naar beneden