Skip to main content
Beleggen

Raluca Jochmann (AllianzGI): ”Private assets zullen blijven groeien”

Raluca Jochmann (foto) begon haar carrière bij Allianz Global Investors in 2010, op de afdeling Solutions, die op maat gemaakte oplossingen ontwikkelt om institutionele klanten te helpen specifieke langetermijndoelstellingen te realiseren. Sinds 2020 is ze verantwoordelijk voor het ontwikkelen van oplossingen voor particuliere markten, waarbij ze gebruik maakt van alle middelen die tot haar beschikking staan bij de Duitse vermogensbeheerder. We hadden onlangs de gelegenheid om haar te ontmoeten toen ze Brussel bezocht.

Hoe belegt men in private markten bij Allianz Global Investors?

Raluca Jochmann: “Allianz Global Investors is een gediversifieerde vermogensbeheerder die belegt in alle activaklassen. Op de private markten beheren we iets meer dan €100 miljard, min of meer gelijk verdeeld over infrastructuurprojecten (obligaties en aandelen) en onderhandse plaatsingen (aandelen en obligaties). De eerste investeringen begonnen in 1996, vooral dankzij de steun van Allianz Insurance, onze institutionele referentie-investeerder. Vervolgens hebben we dit platform in de loop der jaren verder ontwikkeld en bieden we al onze klanten, waaronder sinds kort ook individuele beleggers, deze wereldwijde benadering van particulier vermogen”

Welke soorten producten biedt u uw klanten aan?

R.J.: ”Enerzijds bieden we strategieën voor directe investeringen in projecten of private plaatsingen (aandelen of obligaties) die door onze teams zijn geïdentificeerd via closed-end fondsen. Ze zamelen geld in over een bepaalde periode en investeren dan over een bepaalde periode. We bieden ook fondsen aan die indirect beleggen via externe beheerders. Tot slot bieden we ook Evergreen semi-liquide producten aan, die beschikbaar zijn voor institutionele beleggers en sinds kort ook voor particuliere beleggers. Ze stellen u in staat om op regelmatige tijdstippen te investeren en zijn niet afhankelijk van nieuwe kapitaalrondes over een bepaalde periode. Omdat dit langetermijnbeleggingen blijven, raden we aan om ze 10 jaar of langer te houden om hun volledige potentieel te realiseren.”

Dit is in wezen nog steeds een markt voor institutionele beleggers?

R.J.: “Ja, maar met de Europese ELTIF-regelgeving (European Long-Term Investment Fund) zijn Evergreen-fondsen nu ook beschikbaar voor particuliere beleggers. Ons eerste ELTIF-fonds dat geschikt is voor particuliere beleggers werd gelanceerd in september 2024 en richt zich op wereldwijde blootstelling aan de infrastructuursector (aandelen en obligaties)”.

Waarom zijn deze producten interessant voor particulieren?

R.J.: “De meesten van hen zijn zeer geïnteresseerd in deze nieuwe klasse producten, maar we leggen veel nadruk op educatie, omdat we niet willen dat distributeurs de producten begrijpen die ze aan hun klanten aanbevelen. Particulieren moeten worden geïnformeerd over de voordelen van beleggen in private markten en hoe ze deze kunnen opnemen in hun portefeuille van liquide activa. We werken samen met distributeurs om hen voor te lichten over de voordelen en risico’s van deze producten, omdat het kopen en verkopen ervan complexer is dan bij een beleggingsfonds, waarbij de liquiditeit meestal op kwartaalbasis wordt georganiseerd, mogelijk met lock-upperioden of beperkingen op het deel van het vermogen dat aan beleggers kan worden teruggegeven. Distributeurs moeten ook aan bepaalde technische eisen voldoen om deze producten te mogen aanbieden. Er is dus wel degelijk interesse, maar het zal tijd kosten om aanzienlijke fondsen vrij te maken voor deze producten ”.

Hoe worden activa geselecteerd voor de fondsen?

R.J.: “Het is hetzelfde voor zowel closed-ended als open-ended fondsen. Bij directe investeringen hebben we verschillende teams die gespecialiseerd zijn in een specifieke private activaklasse, zoals infrastructuurprojecten in Europa. Ze zullen de projecten onderzoeken die beschikbaar zijn op de private markt, hun financiële aspecten bekijken en een waarderingsmodel opstellen. Als het project interessant lijkt, stelt het team een aankoopprijs vast die de verkoper al dan niet aanvaardt.”

Hoe worden de verschillende projecten verdeeld over de verschillende producten?

R.J.: “We hebben een pijplijn van transacties tot onze beschikking, die open zullen staan voor al onze klanten en onze strategieën. We maken geen onderscheid. Wanneer een nieuw project wordt geselecteerd, passen we een evenwichtige allocatie toe tussen de verschillende fondsen waarin het project in aanmerking komt “.

Hebben jullie ook teams die gespecialiseerd zijn in het selecteren van externe fondsen?

R.J.: “Absoluut, met een aanpak en missie die totaal anders zal zijn dan die van teams die gespecialiseerd zijn in directe investeringen. Deze aanpak voor de selectie van externe fondsen volgt regelmatig alle oproepen voor fondsen die wereldwijd beschikbaar zijn en selecteert de beheerders waarin onze verschillende strategieën zullen investeren nauwgezet op basis van prestaties uit het verleden, de kwaliteit en stabiliteit van het beheerteam, de beleggingsstrategie en eventuele moeilijkheden die we met bepaalde investeringen hebben ondervonden. De meeste van deze externe beheerders kennen we al heel lang, maar we gaan toch elke keer dat we geld ophalen een grondige audit uitvoeren, zelfs als we in eerdere versies van het fonds geïnvesteerd hebben.” 

Naar welke criteria streeft u bij het opzetten van deze fondsen op basis van externe beheerders?

R.J.: “Ze moeten elkaar aanvullen en goed presteren, zodat ze goed gediversifieerd zijn over verschillende sectoren, regio’s en beheerders. We zijn ook op zoek naar nichefondsen, zoals fondsen die gespecialiseerd zijn in digitale infrastructuur (datacenters, enz.) of de energietransitie, waar ervaren managers nodig zijn om aantrekkelijke financiële prestaties te leveren. Wat infrastructuurprojecten betreft, betekent een portefeuille die belegd is in tien closed-end fondsen die ook belegd zijn in ongeveer tien projecten, dat de portefeuille goed gediversifieerd is over ongeveer honderd projecten, wat het risico op een individueel project beperkt”.   

Hoe ziet u de private equity-markt zich de komende jaren ontwikkelen?

R.J.: “De fondsenwerving is de afgelopen twee jaar gedaald door de sterke stijging van de rente, maar we blijven ervan overtuigd dat de markt op de lange termijn zal blijven groeien en aantrekkelijke mogelijkheden zal blijven bieden voor investeerders. Bedrijven blijven veel langer privé en het aantal beursgangen neemt af. In de afgelopen maanden hebben we een duidelijke opleving gezien in het aantal transacties, na de zeer lage niveaus van de afgelopen twee jaar.

Frédéric Lejoint

Author Frédéric Lejoint

More posts by Frédéric Lejoint