Skip to main content

De huidige omgeving blijft oproepen tot grote voorzichtigheid bij beleggers, die echter niet moeten terugschrikken voor aandelen.

Pierre Puybasset (woordvoerder Beheer) en David Kruk (hoofd Trading Desk) hebben onlangs hun eerste ‘At the Heart of the Markets’ webinar van 2025 gehouden. De twee specialisten van La Financière de l’Echiquier maakten van de gelegenheid gebruik om de gebeurtenissen sinds de verkiezing van Donald Trump en de goede prestaties van de Europese markten sinds begin januari te bespreken.

Ondersteunende factoren

Zoals David Kruk eind november suggereerde, hebben Europese aandelen sinds begin 2025 een uitgelezen kans om een meer duurzame outperformance te leveren. “Deze beweging was afgelopen december al begonnen, maar deze prestatie blijft fragiel gezien het vermogen van de Amerikaanse markt om sterke koerswinsten te genereren”.

Hij wijst erop dat de verkiezing van Donald Trump heeft geleid tot een toename van de onzekerheid over Amerikaanse aandelen. “Vanaf december begonnen de markten te vrezen voor de terugkeer van de inflatie, waarbij de 10-jaarsrente snel steeg naar 4,8% en de verwachtingen voor een renteverlaging sterk daalden. De stijgende rentevoeten drukten echter tot midden januari op de waarderingen van technologiegroepen.” Vervolgens werden Amerikaanse inflatiecijfers voor december gepubliceerd, die de zorgen kalmeerden en de prijzen hielpen te herstellen. “Tot nu toe zijn de aankondigingen relatief geruststellend op het gebied van douanerechten, waarvan de meer geleidelijke uitvoering het mogelijk heeft gemaakt om de angst voor een prijsstijging uit te stellen tot 2026”.

“Naast het beleid van Donald Trump was de belangrijkste kwestie van de afgelopen maand de groei van de winstverwachtingen voor Amerikaanse bedrijven. De cijfers die sinds 15 januari zijn gepubliceerd, zijn erg goed, wat leidt tot een stijging van de verwachte winstgroei tussen 8% en 11% voor het jaar 2025”.

Eindelijk Europa

Tegen deze achtergrond presteerde Europa erg goed. “De markt wordt gesteund door het vooruitzicht van talrijke renteverlagingen door de ECB (vijf verwacht voor heel 2025) en door de perceptie dat het slechte nieuws al werd weerspiegeld in de waardering van de markt. Bovendien is Europa, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, bezig om terug te keren naar de 2% inflatie die de centrale banken nastreven”.

David Kruk wijst er ook op dat de Duitse verkiezingen de komende weken bijzonder nauwlettend in de gaten zullen worden gehouden, omdat ze zouden kunnen leiden tot een versoepeling van de fiscale orthodoxie, met krachtigere maatregelen om de grootste economie van de eurozone nieuw leven in te blazen. “Tot slot wordt momenteel verwacht dat de winstgroei in Europa tussen de 8 en 10% zal liggen, met goede cijfers die al zijn aangekondigd in de laatste twee weken van januari”.

Ondersteuning voor de retail

David Kruk wijst er ook op dat de markten ondersteund blijven worden door sterke geldstromen vanuit retail. “Individuele beleggers, die nu 60% van de S&P500 index in handen hebben, zijn steeds meer aanwezig op de markten en zijn de afgelopen sessies massaal teruggekeerd naar bepaalde technologie ETF’s. Op dit moment moeten we de bewegingen in dit segment van de markt in de gaten houden”.

David Kruk wijst erop dat er onder de grote brokers momenteel geen echte consensus bestaat. “Ze geloven over het algemeen dat winstgroei de belangrijkste motor zal zijn voor de marktprestaties in 2025”, een fenomeen dat zou moeten worden ondersteund door historisch hoge inkoop van eigen aandelen en een herstel van fusies en overnames.

Een golf van paniek

Hij merkt ook op dat economen meer verdeeld zijn over Europa. “Voor veel brokers blijven Europese aandelen een koopkans, terwijl anderen de voorkeur blijven geven aan het Amerikaanse exceptionalisme als garantie voor prestaties voor beleggers. Zelf blijf ik pleiten voor Europese diversificatie binnen portefeuilles”.

Met betrekking tot de paniekgolf die DeepSeek heeft veroorzaakt, wil David Kruk het belang van deze gebeurtenis graag in perspectief plaatsen. “De opkomst van een lagekostenmodel in AI is een logische ontwikkeling, die het idee versterkt dat AI-gerelateerde productiviteitswinst de komende jaren een belangrijke pijler van de economische ontwikkeling zal zijn, ook al is dit niet noodzakelijkerwijs goed nieuws voor het OEM-segment. De investeringseisen zullen waarschijnlijk dalen als er goedkope alternatieven op de markt komen”.

Februari gunstig

Wat betreft zijn verwachtingen voor de komende maand blijft David Kruk positief over de aandelenmarkten, vooral omdat de instroom hoog blijft. “Financiële stromen zijn al enkele jaren een bepalende factor voor de richting die de aandelenmarkten inslaan, en er zijn nog steeds aanzienlijke reserves beschikbaar. In de eerste helft van februari zullen we waarschijnlijk verdere terugkopen zien op neerwaartse bewegingen, vooral als teleurstellende resultaten enkele leiders in de technologiesector treffen”. En hij wijst op de cijfers van NVidia die op 26 februari worden gepubliceerd en die opnieuw een belangrijke gebeurtenis zullen zijn voor de richting van de markten. “Er is nog steeds een enorme appetijt onder particuliere beleggers en Europa zou het beter moeten blijven doen dan de VS, ten minste tot de Duitse verkiezingen”.

Frédéric Lejoint

Author Frédéric Lejoint

More posts by Frédéric Lejoint