Na een ingewikkeld 2024 zou het kleinste positieve signaal de Europese aandelenmarkten in 2025 een boost kunnen geven.
Anthony Bailly, European Equities Portfolio Manager Rothschild & Co Asset Management.
Wat hebben we geleerd van 2024 ?
Op de Europese markten werd 2024 gekenmerkt door politieke instabiliteit in de twee grootste economieën van de zone. Stemmen van wantrouwen leidden tot de aanstelling van een nieuwe regering in Frankrijk en het vooruitzicht van vervroegde verkiezingen in Duitsland op 23 februari. Terwijl deze politieke onzekerheid en de omvang van het Franse tekort bijzonder zwaar wogen op de CAC 40, die met -0,7%2 negatief eindigde, was dit niet het geval in Duitsland. De Dax veerde juist op met 18,6% over het hele jaar1, gestimuleerd door de kracht van bepaalde aandelen (SAP, Rheinmetall, Siemens Energies) en de hoop dat de budgettaire blokkade wordt opgeheven. De sterke prestaties van de Zuid-Europese markten, met een stijging van de IBEX met 20% en van de FTSE MIB met 18,9%, hielpen de Eurostoxx aan een stijging van 8,7%1. Wat sectoren betreft, wogen de economische problemen in China op de grondstoffen-, luxegoederen- en autosector, die allemaal negatief eindigden. De druk op de rentetarieven – ondersteund door een veerkrachtige inflatie – zorgde er daarentegen voor dat het bank- en verzekeringswezen het jaar konden afsluiten met de beste sectorprestaties.
Het andere opvallende kenmerk was de kloof met de Verenigde Staten. Het Amerikaanse exceptionalisme werd het hele jaar door bevestigd, waardoor het land een veel sterkere groei liet zien dan Europa, zowel in economische termen als in termen van bedrijfswinsten. Dit hielp om flows aan te trekken, waarbij de Amerikaanse aandelenmarkten nog steeds enorme bedragen incasseerden, ter waarde van 480 miljard dollar1. Deze trend is versterkt sinds de verkiezing van Donald Trump. Omgekeerd blijven de kapitaalstromen naar Europese aandelen tegenvallen, met een uitstroom van 65 miljard dollar1. De regio is nog nooit zo weinig opgenomen geweest in allocaties. Deze dynamiek komt ook tot uiting in de waarderingen. De Europese aandelenmarkten liggen dicht bij hun historische gemiddelden (P/E3 van 13,2x), terwijl de Amerikaanse markten met een P/E van 22,2x rond hun hoogtepunt schommelen1. De disconto op de Europese markten, nu meer dan 40%, is nog nooit zo hoog geweest.
Wat is het centrale scenario voor 2025 ?
De verwachtingen zijn erg laag voor Europa dit jaar, met een fragiele economische groei van ongeveer 1% en een stijging van de winst per aandeel van 7% tot 8% volgens de consensus4. De neerwaarts bijgestelde PMI-indicatoren8 weerspiegelen een hoge mate van onzekerheid bij de economische spelers. Het uitblijven van een opleving in China, zorgen over toekomstige importheffingen en het vermeende inflatiebeleid van Donald Trump komen bovenop de politieke problemen in de eurozone.
Toch zien we een aantal factoren die tegenwicht kunnen bieden aan deze zorgen. De komst van Donald Trump in het Witte Huis zou positieve effecten kunnen hebben waarmee nog geen rekening is gehouden. Ten eerste, zou zijn uitgesproken wens om snel een oplossing te vinden voor het Russisch-Oekraïense conflict een deel van de risicopremie kunnen wegnemen die sinds het begin van het conflict op de Europese markten weegt. President Zelensky blijft afhankelijk van financiering door de VS, wat hem tot een compromis zou kunnen dwingen.
Ten tweede is de noodzaak om de militaire uitgaven in NAVO-lidstaten te verhogen een bijkomende factor die Duitsland waarschijnlijk zal aanmoedigen om zijn begrotingstekort weg te werken. Verder kunnen we ervan uitgaan dat China na de aankondiging van de Amerikaanse importheffingen een fiscaal stimuleringsplan zal kunnen afstemmen dat waarschijnlijk meer gericht is op de binnenlandse consumptie, wat indirect gunstig zou moeten zijn voor Europa. Tot slot, terwijl de inflatie in de Verenigde Staten al veerkrachtiger blijkt dan in Europa, doet het inflatoire karakter van het programma van Donald Trump ons geloven dat de Fed de nogal “hawkish”5 toon van de vergadering in december zou kunnen aanhouden. Daarentegen ziet de situatie er heel anders uit in Europa, waar de inflatie blijft dalen, wat de ECB meer speelruimte geeft. Verdere renteverlagingen zouden de kredietverstrekking kunnen ondersteunen, de economische activiteit nieuw leven kunnen inblazen en uiteindelijk de aandelenmarkten ten goede kunnen komen.
Te verwachten tegenwind en gunstige invloeden ?
De underperformance van de Europese markten kan grotendeels worden verklaard door de onzekerheden in verband met de broze economische groei, de stijgende tarieven en de politieke instabiliteit in Europa, allemaal factoren die door beleggers breed worden geïdentificeerd. We kunnen ons zelfs afvragen of deze underperformance zal aanhouden, gezien het waarderingsverschil – op een historisch hoogtepunt tussen de Europese en Amerikaanse markten – en de sterke economische punten van Europa. De werkelijke lonen blijven stijgen in een gezonde arbeidsmarkt, terwijl de overtollige spaargelden alleen maar hoeven te worden vrijgemaakt als het vertrouwen terugkeert. Met een koers-winstverhouding van 22,2 en een verwachte groei van de WPA6 van 15% lijkt de Amerikaanse markt volgens ons een risico te lopen in het geval van een verzwakking van zijn economie of een eenvoudige normalisering van de groeicijfers gekoppeld aan het AI-thema1.
De Europese markten bieden ook tal van mogelijkheden. In het bijzonder de mogelijkheid om te beleggen in Europese topbedrijven aan een lage marktprijs met een sterke internationale blootstelling, en de mogelijkheid om te beleggen in sectoren die waarschijnlijk zullen profiteren van katalysatoren die ons plausibel lijken. Dit zijn onder meer de bouwsector, die zou profiteren van het einde van het conflict in Oekraïne; vastgoed, dat een soepeler monetair beleid van de ECB zou toejuichen; en industriële sectoren (grondstoffen, chemie, industriële goederen, auto-industrie, enzovoort), die zouden profiteren van Duitse en/of Chinese stimuleringsplannen.
Meer algemeen zouden sectoren waarvan de waarderingen momenteel een vertragingsscenario weerspiegelen, moeten opveren als het gevoel verbetert. In dit opzicht zou de Value-stijl7 kunnen herstellen van zijn lichte underperformance in 2024. Tot slot kunnen we ons ook richten op differentiërende factoren. De ecologische transitie is aan de gang in Europa, en toonaangevende spelers zijn er al gevestigd. De aankomende daling van de rente zou de investeringen op dit gebied moeten versnellen. Europa heeft een voorsprong op dit gebied en met de stijging van het energieverbruik in verband met kunstmatige intelligentie zal de behoefte aan milieuvriendelijke energie een troef worden voor de regio.
[1] Bron: BCE, Fed, December 2024.
[2] Bron: Bloomberg, 31/12/2024. Prestaties in euro berekend met herbelegde dividenden.
[3] Price Earning Ratio
[4] Bron: Consensus December 2024.
[5] Voor een restrictiever monetair beleid om de inflatie te bestrijden.
[6] Earnings per share.
[7] We spreken van een Value strategie als de belegger op zoek is naar bedrijven die op een bepaald moment ondergewaardeerd worden door de markt, d.w.z. waarvan de marktwaardering lager is dan zou moeten in verhouding tot de resultaten en de waarde van de activa van het bedrijf. Value beleggers selecteren effecten met lage koers-boekverhoudingen of hoge dividendrendementen.