Skip to main content

De groene transitie zorgt voor een stijging in de vraag naar belangrijke metalen die nodig zijn voor batterijen, windmolens, elektrische voertuigen en andere schone technologieën. Deze verschuiving biedt enorme kansen voor de mijnbouw- en metaalindustrie, maar brengt ook uitdagingen met zich mee voor beleggers die rekening houden met milieu-, sociale en governanceuitdagingen (ESG). Hoe kunnen duurzaamheidsbewuste beleggers, die de sector hebben gemeden vanwege hun bezorgdheid over het milieu en de maatschappij, de middenweg vinden tussen de energietransitie en de ESG-uitdagingen? Hier zijn vijf belangrijke vragen bij een belegging in strategische materialen. Ze zijn opgesteld door Daniel Lurch, Lead Portfolio Manager bij private bank. J. Safra Sarasin.

1. Waarom zijn strategische materialen zo belangrijk?

Zonder veel metalen zou de moderne wereld niet kunnen functioneren. Strategische materialen zoals koper en lithium zijn essentieel voor het bouwen van groene technologieën en infrastructuur, die industriële en technologische vooruitgang naar een koolstofarme economie mogelijk maken. De lage natuurlijke overvloed beperkt hun beschikbaarheid en maakt ze gevoelig voor bottlenecks in de toeleveringsketen. Dit onderscheidt ze van fossiele brandstoffen, die een relatief elastisch aanbod hebben.

Overheden over de hele wereld hebben de kritieke aard van deze materialen erkend en zijn overgestapt op levering aan land. De Europese Unie en de VS hebben lijsten met ‘kritieke materialen’ opgesteld en initiatieven gelanceerd om de ontwikkeling van binnenlandse capaciteit te ondersteunen en hun afhankelijkheid van andere landen te verminderen. De race om toeleveringsketens te beveiligen is begonnen.

2. Waarom is het nu tijd om te beleggen in strategische materialen?

Het debat over kritieke materialen zal ons de komende decennia achtervolgen naarmate de groene transitie in een stroomversnelling raakt. Voor het opschalen van de opwekking van hernieuwbare energie en het voorbereiden van samenlevingen op een bredere elektrificatie zijn veel grondstoffen nodig. Het Internationaal Energieagentschap schat dat beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5°C betekent dat de vraag naar kritieke mineralen tegen 2030 verdrievoudigd zal zijn.1 Bovendien stappen veel landen tegelijkertijd af van fossiele brandstoffen, waardoor de vraag stijgt. De groene transitie is echter niet de enige factor die een positieve kijk op strategische materialen ondersteunt. Investeringen in infrastructuur, voortdurende verstedelijking, groei in opkomende markten (bijvoorbeeld India) en bevolkingsgroei stuwen allemaal de wereldwijde vraag.

Terwijl de vraag naar deze materialen stijgt, blijft het aanbod relatief inelastisch, wat de prijzen helpt ondersteunen. Het kan jaren duren om nieuwe aanvoerstromen voor strategische materialen te ontwikkelen, aangezien mijnbouwprojecten steeds complexer worden en lange exploratie- en engineeringprocessen vereisen voordat de productie kan beginnen.

Meerdere wereldwijde trends ondersteunen de vraag naar strategische materialen

3. Kan ESG in overweging worden genomen bij het investeren in strategische materialen?

De waardeketen van strategische materialen is ongetwijfeld een bron van controverse op milieu- en sociaal gebied. Zonder deze materialen is er echter geen groene transitie mogelijk. Investeerders die duurzaamheid hoog in het vaandel voeren, zouden moeten kunnen investeren in materialen die bijdragen aan een groenere planeet.

Beleggen in aandelen biedt de mogelijkheid om bedrijven te selecteren met best practices op het gebied van ESG. We beleggen in bedrijven met een A- en B-rating in onze eigen ESG-matrix. Bedrijven met een C-rating, die het slechtst zijn in hun klasse, en bedrijven met een D-rating die met controverses te maken hebben, zijn uitgesloten van de portefeuille.

Omdat bedrijven verantwoording moeten afleggen aan hun aandeelhouders, kunnen aandelenbeleggers invloed uitoefenen op hun ESG-beleid. Beleggen via aandelen stelt ons in staat om positieve verandering teweeg te brengen bij de bedrijven waarin we beleggen via onze actieve betrokkenheid. Wij geloven dat een actieve dialoog met bedrijven in de portefeuille van cruciaal belang is om hen te helpen hun duurzaamheidscijfers te verbeteren en uiteindelijk meer kapitaal aan te trekken.

4. Wat zijn, naast ESG, de mogelijkheden om via aandelen exposure te krijgen naar dit thema?

Aandelen bieden een hefboomwerking op grondstoffenprijzen. Bij positieve prijsvooruitzichten presteren mijnbouwaandelen doorgaans beter dan de onderliggende grondstof, omdat hun winsten, kasstromen en dividenden sneller groeien. Dit komt omdat deze bedrijven een hoge operationele hefboom hebben: een hoge vaste kostenbasis en een hoge groei van de bedrijfswinst door hogere grondstoffenprijzen.

Daarnaast kan een aandelenbelegging profiteren van positieve aandelenselectie en actieve selectie van de meest aantrekkelijke delen van de waardeketen. Onze waardeketenbenadering is een belangrijke onderscheidende factor in deze strategie.

Tot slot bieden aandelen aantrekkelijke dividendrendementen, die inkomsten bieden en waarderingen ondersteunen.

5. Wat is de beste aanpak bij het investeren in strategische materialen?

Grondstoffenmarkten kunnen onderhevig zijn aan aanzienlijke volatiliteit die verband houdt met het evenwicht tussen vraag en aanbod als gevolg van tal van factoren, waaronder:

  • Weersomstandigheden
  • Politieke en economische gebeurtenissen
  • Beleid of technologische ontwikkelingen

Bovendien kunnen sommige strategische materialen worden geproduceerd in een beperkt aantal landen en worden gecontroleerd door een klein aantal producenten. Politieke, economische en aanbodgerelateerde gebeurtenissen in productielanden kunnen dus een onevenredig grote impact hebben op de grondstoffenprijzen.

Beleggen in de waardeketen van strategische materialen helpt deze risico’s te beperken en zorgt voor diversificatie, wat de prestaties in verschillende fasen van de cyclus ten goede komt. We passen deze benadering van de waardeketen toe op onze thematische aandelenfranchise. Voor strategische materialen richten we ons specifiek op drie groepen bedrijven: metalen en recycling, eindgebruikers en geavanceerde materialen en andere hulpbronnen.

Drie groepen bedrijven met blootstelling aan strategische materialen

Wij geven de voorkeur aan mijnbouwbedrijven die toonaangevende operationele processen hebben en blootgesteld zijn aan aantrekkelijke grondstoffen en leveranciers van mijnbouwapparatuur. Gezien de toenemende complexiteit van het exploiteren van mijnen wereldwijd (zoals duurzaamheidsvereisten en moeilijkere geografische gebieden) zien we voor de toekomst aantrekkelijke vooruitzichten voor de vraag naar mijnbouwuitrusting, omdat ze de nodige machines leveren die nodig zijn om strategische materialen over de hele wereld te produceren.

We geven ook de voorkeur aan verwerkers en recycleerders, staalbedrijven en eindgebruikers zoals kabelbedrijven, fabrikanten van elektrische apparatuur en energienetwerken.

Bij het samenstellen van onze portefeuille geven we voorrang aan het upstream-gedeelte (met metalen en recycling), terwijl de rest gereserveerd is voor eindgebruikers en geavanceerde materialen.

1 IEA, Global Critical Minerals Outlook 2024, mei 2024

EFI

Author EFI

More posts by EFI