Skip to main content

Veel financiële vernieuwing komt vandaag uit Frankrijk overwaaien

Uit Parijs komt vandaag heel veel financiële vernieuwing aanwaaien zoals onder meer rond beheer op basis van wiskundige modellen en AI maar ook de introductie van heel wat innovatieve financiële beleggingsproducten zoals rond private equity valt op. Vroeger was het nochtans Londen, Frankfurt of Amsterdam waar de vernieuwing zich in Europa afspeelde. We vragen ons kort af hoe dat komt en schuiven daarnaast vier Franse financiële koppen naar voor die de vernieuwing mee sturen en de marktgebeurtenissen door een andere bril bekijken. Er zijn er natuurlijk veel meer maar u moet ergens kunnen beginnen.

Franse vernieuwingsdrift

Het aantal Franse financiële spelers die de voorbije jaren de Belgische markt hebben betreden zijn niet bij te houden. Vaak gaat het over nieuwe namen die dankzij een aparte kijk op beleggen en een vernieuwend aanbod plots hun neus aan het venster steken. Een greep uit het niet-exhaustieve lijstje: Altaroc, DNCA, Varenne Capital, Mandarine Gestion, Transparence Capital, Tikehau, enzovoort. Laatstgenoemde, vandaag één van de belangrijkste Europese spelers op het vlak van alternatieve beleggingen beheert zelfs het Belgian Recovery Fund, een fonds dat Belgische bedrijven ondersteunt die geleden hebben onder de coronacrisis.

Wat zou de verklaring kunnen zijn van deze opmars? De aanwezigheid van enkele topscholen waar zwaar de nadruk wordt gelegd op wetenschap en wiskunde kan een verklaring zijn. De historische aanwezigheid van heel wat expertise via enkele wereldwijd gekende grote financiële instellingen zoals bijvoorbeeld BNP Paribas. De laatste decennia zijn ze echter door de wetgever flink beknot waardoor veel talent andere oorden is gaan opzoeken en zelf met nieuwe initiatieven zijn gekomen. Velen daarvan trokken naar het buitenland en zijn de laatste jaren met een pak ervaring teruggekeerd. Een derde reden kan het verbeterde investeringsklimaat voor fintech zijn, ook steeds meer grote buitenlandse investeerders vinden hun weg naar Frankrijk en Parijs in het bijzonder. Hierdoor is een levendig ecosysteem van fintech onstaan. De overheid daarenboven de laatste jaren een gunstiger investeringsklimaat gecreëerd, onder meer via zijn programma die specifiek op fintech is toegespitst: Finance Innovation.

Vier Fransen om te volgen

Deze inleiding was er eigenlijk om aan te tonen dat er binnen de Franse financiële wereld veel beweegt en vooral om enkele vooraanstaande Fransen op het voorplan te zetten die we via X of andere platformen kunnen volgen. Ze hebben immers vaak iets interessant te zeggen, in de taal van Molière weliswaar, over de markttendenzen en nieuwigheden binnen de financiële sector. Zodoende kunt u wat extra de vinger aan de pols houden.

  • Eerst en vooral houden we halt bij de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management waar toevallig twee Fransen het mooie weer maken. Eerst en vooral is er Christopher Dembik, Senior Investment Advisor bij de vermogensbeheertak van de groep. Hij neemt altijd zeer interessante standpunten in en volgt de markten vanuit de cockpit. Dembik is een graaggeziene gast in talkshows, zoals op BFM (zeg maar de Franse KanaalZ), en hij neemt op heel wat uiteenlopende economische vlakken stelling in. Hier vindt u zijn regelmatige marktcommentaren in het Nederlands.

Voor 2025 verwacht hij bijvoorbeeld dat de eerste herfinancieringsproblemen al volgend jaar ten tonele zullen verschijnen. Bedrijven die tijdens de 0%-periode zeer goedkoop hebben geleend moeten zich binnenkort moeten herfinancieren tegen hogere rentevoeten (zelfs tot 8%) en zullen dat meteen enorm voelen. Daarenboven hebben heel wat veelbelovende bedrijven de afgelopen jaren financieringsmethoden gebruikt die verwaterend zijn, zoals converteerbare obligaties. En dat zal niet ideaal blijken voor de belegger, vandaar dat hij aanmaant om heel voorzichtig te werk gaan bij het uitkiezen van aandelen. Voor de Magnificient 7 blijft hij echter optimistisch gestemd omdat beleggersgelden maar blijven stromen in hun richting dus waarom zou je tegen de stroom inroeien.

  • Zijn collega, Frederik Ducrozet hoofd macro-economische research bij Pictet Wealth Management is dan weer dé ECB-watcher bij uitstek in Europa en wordt door iedereen die zich interesseert in het beleid van centrale banken en hun gedachtengang gevolgd. Hij heeft zoals u hier kunt zien 67k volgers wat toch gigantisch veel is voor iemand uit de economische sfeer. Hij schrijft vooral in het Engels op zijn X-account.

Hij volgt alle uitspraken en bewegingen van de centrale banken en dan vooral van de ECB op de voet. Als u wil weten wat hun volgende stappen zullen zijn en of de rente dan wel hoger of lager gaat, één adres. Daarnaast analyseert hij zowat elk macro-cijfer die vanuit de EU en de grote landen komt, met Frankrijk en Duitsland op kop. De man deed al 46,3k posts, dus dat betekent dat hij bijna constant op zijn X-account bezig is.

Recent nog liep hij optekenen dat de Europese Centrale Bank snel extra zal moeten ingrijpen omdat de cijfers die uit de Europese locomotief, Duitsland komen te wensen overlaten. Vooral de dalende werkgelegenheid zal de ECB tot actie aanzetten.

  • Wilt u ten derde weten hoe Matthias Baccino, directeur Europa bij Trade Republic, tegen de markten en vooral sparen/beleggen voor de lange termijn aankijkt dan kunt u dat op verschillende manieren. Ten eerste is er zijn X-account waarop hij zijn mening heeft over een hele resem financieel en economische topics. Ten tweede is hij dankzij zijn optreden in Legend media (al 1,6 miljoen keer bekeken) een veel gevraagd spreker geworden om zijn visie uit te leggen hoe de bankwereld volgens hem zou moeten veranderen en vooral hoe men het sparen voor zijn/haar pensioen anders moet aanpakken. Hij is nota bene een voormalig trader die door het fameuze tradingschandaal rond Jérôme Kerviel van Société Générale in 2008 werd uitgespuwd door de goegemeente. In het twee uur durende interview op Legend Media legt hij onder andere uit wat er toen allemaal is fout gelopen. Uit het gesprek komt ook naar buiten dat hij vlot Russisch spreekt door een speling van het lot.

Door zijn bekendheid komt hij ook wekelijks op BFM TV om de marktgebeurtenissen te bespreken. Ondertussen heeft hij een boek geschreven dat op 14 november verschijnt, waarin hij zijn standpunten over hoe men met geld moet omgaan beschrijft. Dat wordt een aanrader!

  • Ten slotte houden we halt bij Frederic Stolar, de oprichter van Altaroc, een maatschappij die de toegang tot private equity wil democratiseren en tegelijk de visie van de overheden op pensioensparen wil veranderen. ‘Via pensioensparen moet naar een bepaald doel worden toegewerkt. De nieuwe mindset moet op doelstellingen gebaseerd beleggen worden en private equity kan dat gezien de langetermijnhorizon mogelijk maken.’ Hij wil private equity democratiseren en brengt PE-fondsen op de markt waarin men reeds vanaf 100.000 EUR kan beleggen. Nog altijd een vrij hoge drempel voor de kleine belegger maar al veel lager dan de miljoenen die normaal op tafel moeten worden gelegd om toegang te verkrijgen.

De man is geen kleine jongen want hij stond meer dan 20 jaar aan het hoofd van Sagard, waar de legendarische Belgische beheerder Albert Frère en zijn Canadese kompaan Paul Desmarais aandeelhouder van waren. Hij heeft geen X-account maar bij de Franse businesszender BFM heeft hij op maandelijkse basis een eigen programma over private equity. Op zijn LinkedIn-profiel kunt u wel volgen wat hij allemaal op zijn kerfstok heeft. Wilt u weten wat er reilt en zeilt op het vlak van private equity dan moet u bij hem zijn. Van deze beleggingscategorie gaat u nog veel horen.

Deze content is gesponsord door Trade Republic.

Francis Muyshondt

Author Francis Muyshondt

More posts by Francis Muyshondt