Skip to main content

Christophe Pouchoy, Beheerder Internationale en Thematische aandelen, La Financière de l’Échiquier.

Toenemende rekenkracht, gegevensbeveiliging en -vertrouwelijkheid, realtime verwerking zonder latentie… Edge AI1 verlegt de grenzen van artificiële intelligentie (AI). Deze geavanceerde technologie maakt het mogelijk om AI zo dicht mogelijk bij de gebruikers te implementeren, zonder gebruik te maken van de cloud, door miniatuur-AI’s in te bouwen in onze alledaagse technologische apparatuur. Het is een trend die ook voor een revolutie in de bedrijven zou kunnen zorgen, en het is één van de volgende grote golven in AI.

Edge AI, of lokale AI, is gebaseerd op een eenvoudig idee: haal AI uit datacenters, waar het gegevens verwerkt met enorme rekenkracht, en plaats het direct in smartphones, pc’s of zelfs industriële activa. Het zal dan gegevens gebruiken die lokaal worden gegenereerd, aan de periferie van het netwerk. Het integreren en analyseren van gegevensstromen zo dicht mogelijk bij aangesloten objecten biedt een aantal troeven en een groot voordeel: door gegevensopslag en rekenkracht dichter bij elkaar te brengen, worden datacenters en de bijbehorende latentie overbodig en worden middelen bespaard. Door gegevens lokaal te verwerken, overschrijdt Edge AI de grenzen van de huidige cloudgebaseerde AI. Edge AI kan werken zonder internettoegang of cloud en zou daardoor ook betrouwbaarder zijn.

Mini-AI’s die op deze manier in onze technologische apparaten worden ingebouwd, vergroten de relevantie van persoonlijke assistenten. Apple stelde deze nieuwe mogelijkheid voor aan het grote publiek met zijn Apple Intelligence-strategie die generatieve AI-functies in zijn Siri-assistent integreert. Volgens ons zou het hele segment van technologische apparatuur die wordt aangedreven door Edge AI de komende drie jaar dus relatief sterk moeten groeien. De verwachtingen van beleggers zijn hooggespannen, zowel wat betreft de toegenomen volumes voor mobiele apparaten als de toename van het DRAM2– dat het geheugen beheert – van deze apparaten.

De ontwikkeling van deze functies vereist meer rekenkracht en RAM-geheugen, en dus krachtigere halfgeleiders. De proliferatie van Edge AI in halfgeleiders zou bijvoorbeeld een gemiddelde jaarlijkse groei van 25% kunnen genereren voor deze sector tussen 2023 en 20273.

De opbouw van het Edge AI-ecosysteem stimuleert innovatie in het algemeen, terwijl bedrijfsmodellen en manieren van werken volledig worden omgegooid. Deze technologische innovaties bieden ook tal van mogelijkheden voor industriële en robottoepassingen. Veel sectoren zullen profiteren van Edge AI, van robotchirurgie tot autonome auto’s, robottaxi’s, vrachtwagens en collaboratieve robots.

Als intelligentieversneller opent Edge AI nieuwe horizonten. Een krachtig potentieel dat de volgende paradigmaverschuiving kan inluiden. En een nieuwe revolutie waaraan wij deelnemen en die volgens ons de hele economie zal beïnvloeden.

1 Perifere artificiële intelligentie

2 dynamic random-access memory

3 Onderzoek van Morgan Stanley, 2023

EFI

Author EFI

More posts by EFI