Skip to main content

Christofer Govaerts, hoofdeconoom Bank Nagelmackers

Dat heeft vooral te maken met het feit dat heel wat crisisjaren of sterke beurscrashes onder een republikeins bewind plaatsvonden, zoals in 1957, 1973, 1974, 2001, 2002 en 2008). De enige uitzondering was in 2022 met -19,44% onder de democraten. Ook de mate waarin een president geconfronteerd werd met een gunstige of ongunstige politiek gezinde kamer en senaat, speelt een rol, zoals deze grafiek weergeeft.

Een eerste statistische vaststelling is dat wat de republikeinen betreft, Wall Street unisono kiest voor een politieke constellatie met carte blanche, dus waarbij de republikeinen in beide kamers de overhand hebben. De linkerhelft van de grafiek toont eveneens aan dat hoe meer democratische tegenwind de republikeinse president ondervindt, hoe moeizamer het beursjaar zal verlopen.

Bij de democraten loopt het anders. Wanneer onder een democratische president de democraten in de kamer en senaat de meerderheid hebben, scoort de beurs relatief minder goed dan wanneer er republikeinse tegenwind is, en dat in stijgende lijn. Dus wat Wall Street betreft, is een republikeinse aanwezigheid in ieder geval gewenst en levert het zelfs het beste resultaat op wanneer een democratisch staatshoofd met hen moet onderhandelen.

EFI

Author EFI

More posts by EFI