De recente renteverlaging van 0,50% door de Fed is een sterk signaal van deze centrale bank. Wat kunnen we hieruit afleiden? “Deze daling kan in wezen worden gezien als een inhaaleffect. Sterker nog, de Fed had al in juli moeten ingrijpen. Dat zal pas in september gebeuren, maar het zal een sterker signaal afgeven ,” zegt Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque et Assurance.
Volgens deze econoom moet deze daling niet worden gezien als een negatief signaal, maar eerder als het resultaat van een terugkeer van de inflatie naar zijn doel. “We zitten meer in een scenario van een lichte vertraging van de economie met een sterke arbeidsmarkt. Dan kunnen we ons een renteverlaging van deze omvang veroorloven. We kunnen dit zien als een terugkeer naar normaal “, zegt Bernard Keppenne.
En op de markten?
Over het algemeen zijn renteverlagingen goed voor aandelenmarkten. En de reactie van de markten zal vandaag anders zijn dan in het geval van een recessie. Over het algemeen is deze daling dus goed voor de aandelenmarkt. Sommige sectoren zullen echter meer profiteren dan andere. “Er zijn sectoren die meer profiteren van renteverlagingen. Basisconsumptie, gezondheid en natuurlijk technologie zouden goed moeten presteren,” zegt de econoom. Het segment van small- en mid-caps zou zichzelf eindelijk uit het slop moeten kunnen trekken. De neerwaartse trend in de rente is gunstig voor dit marktsegment, dat al enige herbalancering heeft gezien.
Aan de andere kant zullen financiële aandelen waarschijnlijk lijden onder deze rentedaling. “Het is nooit goed voor financiële instellingen als de rente daalt. Bovendien zullen banken, naarmate de economie vertraagt, minder geld uitlenen. Ze verliezen dus op beide fronten,” merkt Bernard Keppenne op.
Vastgoedbedrijven moeten van geval tot geval worden bekeken. Sommigen zullen opnieuw moeten onderhandelen over leningen die zijn vervallen tegen een hogere rente. Vervolgens moet je kijken naar de kwaliteit van de renteafdekkingen. Bovendien is een economische neergang nooit goed voor deze sector.
Wat kunnen we in de toekomst verwachten? “In principe zouden we in 2024 nog één of twee dalingen moeten zien. Daarna verwachten we 5 verlagingen in 2025 en één of twee verlagingen in 2026 om een neutraal tarief van 2,75% te bereiken, aangezien we momenteel tussen 4,75% en 5% zitten ,” voegt Bernard Keppenne toe. Deze verwachtingen krijgen vorm in een omgeving zonder ernstige ongelukken, grote geopolitieke conflicten en zwarte zwanen. Niemand heeft een kristallen bol, maar in een neutrale omgeving en gezien de huidige vooruitzichten zijn dit dalingen die we redelijkerwijs kunnen verwachten.