Skip to main content

Naast fintech, biotech en medtech is er een sector die bekend staat als cleantech. We hebben het over schone technologieën. Wat bedoelen we hiermee? Deze technologieën helpen de natuurlijke hulpbronnen te beschermen. Ze zijn erop gericht de efficiëntie van activiteiten te verbeteren en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Deze bedrijven zijn actief in een brede waaier van sectoren: chemie, milieu, transport en mobiliteit, water- en luchtcyclus, afvalverwerking, ecoconstructie, enz. Deze technologieën pakken de onderliggende oorzaken van milieuproblemen aan. “Vandaag hebben cleantechactiviteiten vooral betrekking op de sectoren energie, landbouw, afvalverwerking en mobiliteit(bron: Bpifrance).

Landbouw

We hebben het over groene technologieën in de landbouw, maar ook in hernieuwbare energie. Deze technologieën moeten de overgang naar een koolstofarme samenleving mogelijk maken. “De aantrekkingskracht van cleantech is ook duidelijk op Europees niveau. Europese groene technologiebedrijven hebben in 2020 geprofiteerd van 5,3 miljard dollar aan kapitaalinvesteringen, volgens cijfers van de Cleantech Group, vergeleken met 4,9 miljard dollar het jaar daarvoor “, aldus de Novethic website.

De duurzame landbouwsector staat bekend als agtechs (voor landbouwtechnologieën). Een voorbeeld is het Franse bedrijf Ynsect, dat mensen wil voeden met insecten. Deze manier van eten zou eiwitten moeten leveren zonder toevlucht te hoeven nemen tot vleesproducten die grote hoeveelheden broeikasgassen uitstoten.

Investeringen

In andere gebieden is het nu mogelijk om kooldioxide op te vangen door een speciaal basalt te verspreiden. Een ander voorbeeld: het Zwitserse bedrijf Climeworks heeft een techniek ontwikkeld om koolstof uit de lucht op te vangen. Groene waterstofmotoren maken ook deel uit van de cleantechsector.

Over het algemeen deed de cleantechsector het erg goed tijdens de pandemie en haalde een recordbedrag aan fondsen op. Dit zijn echter vaak start-ups en het is daarom moeilijk voor investeerders om toegang te krijgen tot dit soort investeringen. De fondsen die in deze bedrijven investeren zijn in wezen private-equityfondsen die gericht zijn op geavanceerde beleggers.

I.de.L

Author I.de.L

More posts by I.de.L