Skip to main content
  • Wij verwachten dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente met 25 bp zal verlagen tijdens haar vergadering op 18 september, waardoor het doelbereik voor de Fed-funds rente uitkomt op 5,0-5,25%.
  • Een verlaging met 50 bp kan echter niet worden uitgesloten gezien de recente verzwakking van de activiteit op de arbeidsmarkt en de opmerkingen van sommige beleidsmakers van de Fed om de rente vroegtijdig te verlagen.
  • Zelfs als de Fed de rente met slechts 25 bp verlaagt tijdens de vergadering in september, denken we nog steeds dat de Fed de deur openhoudt voor grotere renteverlagingen tijdens volgende vergaderingen, als het bewijs van een verdere verslechtering van de arbeidsmarkt zich blijft opstapelen.
  • In de afgelopen weken zijn de rentemarkten al begonnen met het inprijzen van het begin van een renteverlagingscyclus van de Fed in september, met ongeveer 100 bp aan renteverlagingen nu ingeprijsd voor eind 2024[1]. Op dit moment zijn we het in grote lijnen eens met deze prijsstelling.
  • Voor obligatiebeleggers denken we dat de macro- en beleidsachtergrond gunstig blijft voor een steilere Amerikaanse rentecurve in portefeuilles.

De Amerikaanse economie kent momenteel geen knipperende waarschuwingslichten van een naderende recessie. De werkloosheidsgraad is met 4,2%[2] naar historische maatstaven nog steeds laag en een deel van de stijging van de werkloosheid is eerder te wijten aan een toename van het arbeidsaanbod dan aan een zwakkere vraag naar arbeid. Het tweeledige mandaat van de Fed – maximale werkgelegenheid en stabiele prijzen – ligt verleidelijk binnen bereik en ons basisscenario blijft een zachte landing van de economie, maar geen harde landing.

Recente Amerikaanse enquête-indicatoren wijzen echter op aanhoudend zwakke bedrijvigheid in de verwerkende industrie, terwijl de eerste tekenen wijzen op een vertraging in de zo belangrijke dienstensector van de economie. Daarnaast zijn er ook enkele voorzichtige tekenen dat de consumentenvraag van de kook raakt, waarbij vooral de bestedingen van huishoudens met een laag inkomen onder druk beginnen te komen tegen de achtergrond van tragere aanwerving en een afzwakkende groei van het gemiddelde inkomen. Daarom denken wij dat het tijd is voor de Amerikaanse Federal Reserve om in actie te komen en verwachten we een renteverlaging van 25 bp tijdens de bijeenkomst op 18 september, waardoor het doelbereik voor de Fed-funds rente uitkomt op 5,0-5,25%. 

Nu de kerninflatie van de PCE, waaraan de Fed de voorkeur geeft, ook steeds dichter bij de doelstelling van 2% komt (momenteel 2,6% jaar op jaar[3]), wijzen recente opmerkingen van Fed-beleidsmakers op de bereidheid om krachtig op te treden als de vraag naar arbeid verder verzwakt.

De wereldwijde economische groei ondersteunt ook de wens van de Fed en andere centrale bankiers van de G10 om hun restrictieve monetaire beleid te versoepelen. De Chinese groei blijft teleurstellen, terwijl de groei in de eurozone ook tegenvalt, vooral in Duitsland. Als gevolg daarvan komen de grondstoffen- en energieprijzen onder neerwaartse druk en helpen ze de inflatieverwachtingen wereldwijd te verankeren.

De Fed, net als andere centrale bankiers, richten zich nu op economische groei in plaats van inflatierisico’s en maken zich steeds meer zorgen dat ze achterlopen met het beleid – de rente te laat verlagen om een recessie of sterkere groeivertraging af te wenden.

Daarom zijn wij van mening dat het risico van grotere renteverlagingen bij volgende vergaderingen dit jaar niet kan worden uitgesloten, vooral als de activiteit op de arbeidsmarkt sneller verslechtert dan momenteel wordt verwacht en de inflatie richting doelstelling blijft gaan.

Voor obligatiebeleggers denken we dat de weg van de minste weerstand de komende maanden naar lagere rendementen op staatsobligaties leidt en het is aantrekkelijk om in deze fase van de economische cyclus obligaties te bezitten. Wij geven de voorkeur aan een lange renteduration in verschillende staatsobligatiemarkten en zijn bij voorkeur gepositioneerd voor steilere rentecurves, vooral in de VS en de eurozone.


[1]Bloomberg, 10 september 2024

[2] Bureau of Labor Statistics, 6 September 2024

[3] Bureau of Economic Analysis, 30 augustus 2024

EFI

Author EFI

More posts by EFI