Skip to main content

ETF’s, trackers en indexfondsen zijn niet allemaal één pot nat. Hoe kan ik optimaal beleggen in een passief beheerd product? Hier volgen enkele tips en adviezen voor het kiezen van het juiste indexproduct.

Keuze van index

Het belangrijkste criterium is het kiezen van de juiste index. Beleggers moeten een product kiezen dat een index repliceert die de activaklasse waarin ze willen beleggen het best vertegenwoordigt. Voor zover mogelijk moeten ze een brede, liquide index kiezen. In het universum van Europese aandelen zijn er bijvoorbeeld specifieke en brede indices, sommige dekken heel Europa of alleen de eurozone, Europa met of zonder Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of de Scandinavische landen.

Kosten

Bij passief beheer zijn de kosten aanzienlijk lager dan bij actief beheer. Bij dit type fonds is het niet nodig om teams van analisten in te huren om aandelen te selecteren, omdat deze fondsen simpelweg een index repliceren. Deze kosten kunnen echter per indexfonds verschillen. Te bekijken dus…

Replicatie

Beleggers moeten controleren of ze beleggen in een fysiek replicatiefonds dat de waarden van de index exact repliceert of in een synthetisch replicatiefonds dat de prestaties van de index repliceert met behulp van derivaten? Het gebruik van derivaten brengt een tegenpartijrisico met zich mee.

De kwaliteit van replicatie

Sommige fondsen repliceren indices op basis van steekproeven. Daarom moeten we het verschil analyseren tussen de winstgevendheid van het fonds en de prestatie van de onderliggende index. De prestaties van het fonds mogen niet te veel afwijken van die van de index.

De munt

Sommige fondsen of trackers luiden in andere valuta’s dan de euro. Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat ze in dit geval een valutarisico lopen.

Behandeling van dividenden

Worden dividenden uitgekeerd of herbelegd in het indexproduct? De fiscale behandeling verschilt van geval tot geval en heeft een impact op de winstgevendheid van het fonds.

Liquiditeit van de onderliggende markt

In sommige gevallen (bijv. bepaalde obligaties) is de liquiditeit van de onderliggende markt laag, wat kan leiden tot bid-ask spreads.

Opbrengst van effectenuitlenen

Fondsen en trackers lenen vaak effecten uit. Better Finance heeft een onderzoek uitgevoerd naar de verdeling van inkomsten uit hun effectenleenactiviteiten. Terwijl de ene beheerder tot 95% van de inkomsten aan het fonds kan teruggeven en slechts 5% inhoudt om de gemaakte bedrijfskosten te dekken, steken andere beheerders tot tien keer dat bedrag (49%) in eigen zak, zoals de grafiek hieronder laat zien. https://betterfinance.eu/publication/fund-research-efficient-portfolio-management-techniques-attribution-of-profits-derived-from-securities-lending-by-ucits-exchange-traded-funds/

Trackers of fondsen?

Er zijn geen echte voordelen aan het gebruik van een ETF, of beter gezegd een indexfonds (bevek). Trackers zijn erg flexibel, omdat ze gekocht of verkocht kunnen worden tijdens de openingsuren van de aandelenmarkt, terwijl de NIW van het fonds één keer per dag wordt vastgesteld. Het is ook mogelijk om een koop- of verkooplimiet in te stellen voor de ETF, wat niet het geval is voor de BEVEK.Er is meer keuze in ETF’s, maar u moet goed kijken naar de kosten van elk product en de onderliggende index: daar zit het verschil.

Conclusie

Er is geen duidelijk verschil tussen ETF’s en indexfondsen, maar wat het verschil zal maken tussen de producten is de kwaliteit van de onderliggende index, de replicatie- en constructiemethode en de kosten.

I.de.L

Author I.de.L

More posts by I.de.L